Svijet
0

Britanska politika nije antimuslimanska

FENA
Britanska policija je 10. augusta poduzela akciju protiv navodne terorističke zavjere da se eksplozivom raznese više aviona. Od tada se špekulira šta bi pojedince moglo motivirati da poduzmu takvu akciju, uključujući navode da je britanska vanjska politika “antimuslimanska” ili da se može kriviti za terorizam, navodi se u saopćenju britanske ambasade u Sarajevu koja prenosi stavove britanskog Foreign Officea.

"Uvijek će postojati kontroverzni aspekti britanske vanjske politike koje ekstremisti mogu koristiti za poticanje mržnje. Njihova retorika ne tvrdi tako mnogo da je naša vanjska politika pogrešna koliko da je namjerno antimuslimanska. Oni žele prikazati sukob između nekompatibilnih kultura kako bi poticali sumnju, mržnju i nasilje. Oni ne govore u ime, niti služe interesima većine muslimana. Mnogi muslimani širom svijeta poginuli su u njihovim terorističkim napadima. Oni ohrabruju iračke muslimane da ubijaju jedni druge jednako kao i 'okupatore', ali im ne nude alternativna rješenja", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako će teroristi sve iskoristiti da opravdaju svoje akcije. "Ono što je još više uznemirujuće jeste to što ima onih koji su voljni prihvatiti takva opravdanja. Britanska vanjska politika nije 'antimuslimanska'. Na Bliskom istoku mi dijelimo želje većine u regionu da se iznađe mirno rješenje za izraelsko-palestinski sukob, i posvetili smo veliki dio nepristrasnih diplomatskih napora pružanju podrške Mapi puta. Mi osuđujemo ubijanje civila, bilo od strane bombaša samoubice u Tel Avivu, ili od izraelske vojne akcije u pojasu Gaze ili u Libanu. Velika Britanija snažno podržava održiv prekid vatre, jer stanovnici Libana i Izraela zaslužuju stvarni i trajan mir, a ne samo privremeno, krhko primirje", navodi se dalje u saopćenju.

U saopćenju se izražava posvećenost za pomoć narodu Iraka i Afganistana, pri čemu, kako se kaže, nemaju skrivenih planova.

"Osnovni cilj Foreign Officea sumiran je izjavi naše misije da 'radimo za interese Velike Britanije u sigurnom, pravednom i naprednom svijetu'. Mi radimo na našim međunarodnim strateškim prioritetima onako kako su objavljeni u našem Bijelom papiru ove godine... Ministri Foreign Officea i drugi zvaničnici također redovno vode dijalog i s islamskim svijetom uopće i s islamskim zajednicama u Velikoj Britaniji, kako bi promovirali uzajamno povjerenje i razumijevanje, čuli mišljenja drugih i zajedno radili na našim izazovima. Ovi prioriteti zasnovani su na suštinskim vrijednostima slobode, pravde i mogućnosti – istim vrijednostima koje vode i našu unutarnju politiku. Mi želimo da sve vlade budu odgovorne svojim građanima, i želimo snažan međunarodni sistem koji je zasnovan na vladavini zakona. To je stoga jer to nudi najveće šanse za pravičan i siguran svijet, u kojem se poštuju ljudska prava i slobode, i gdje svi imamo mogućnost napretka", saopćeno je iz britanske ambasade.

Na kraju se ističe da Vlada Velike Britanije troši milijarde funti svake godine na humanitarnu i razvojnu pomoć kako bi se podržali ovi ciljevi, te da nikakvo neslaganje s vanjskom politikom ne može nikada biti opravdanje za terorizam.