Independent
0

Britanska policija zna gdje je Assange

FENA
Julian Assange (Foto: Reuters)
Julian Assange (Foto: Reuters)
Julian Assange, osnivač web stranice WikiLeaks, koja objavljuje povjerljive dokumente, nalazi se u Velikoj Britaniji i policiji je poznato njegovo boravište, ali se za sada uzdržava postupiti po međunarodnom nalogu za njegovo hapšenje, objavljuje u četvrtak londonski The Independent.

Ovaj 39-godišnji Australac, čije privođenje traži Švedska, obavijestio je policiju, prilikom ulaska u zemlju prošlog oktobra, o načinu za kontaktiranje s njim, piše list a prenosi agencija Reuters.

Independent citira policijske izvore koji navode da znaju gdje se Assange nalazi i kako imaju broj njegovog telefona, dodajući da se vjeruje kako je on na jugoistoku Engleske.

Švedska je izdala nalog za njegovo privođenje zbog sumnji da je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje u toj zemlji prošlog augusta.

Interpol je za njim raspisao potjernicu, kako bi se omogućilo njegovo hapšenje ukoliko bi se pojavio u nekoj od zemalja članica, ali britanska Agencija za visoko organizirani kriminal (SOCA) za sada još nije izdala odgovarajuće odobrenje.

Pozivajući se na neimenovane izvore, britanski list kaže da SOCA očekuje neka razjašnjenja u vezi s evropskim nalogom za hapšenje, koji je izdalo švedsko tužiteljstvo, ali odgađanje privođenja kvalificira kao čisto tehničko pitanje.

Julian Assange, nekadašnji haker, još uvijek nije i službeno optužen, ali su švedske vlasti izdale sudski nalog za njegovo privođenje zbog ispitivanja u vezi s optužbama. Assange odbacuje sve optužbe tvrdeći da ga time žele diskreditirati.

Tokom proteklog vikenda WikiLeaks je počeo objavljivanje nekih od 251.287 primjeraka diplomatske prepiske, uglavnom iz posljednje tri godine, između State Departmenta i američkih ambasada i konzulata u svijetu.