Svijet
3

Britanska policija stigla u Tursku: Potraga za učenicama koje se žele priključiti IDIL-u

Klix.ba
Službenici Metropolitan policije stigli su u Tursku u sklopu potrage za trima učenicama iz istočnog Londona koje su pobjegle od kuće kako bi otišle u Siriju da bi se, kako se vjeruje, priključile IDIL-u.

Porodice Shamime Begum (15), Kadize Sultane (16) i Amire Abase (15) uputile su molbe s puno emocija svojim tinejdžericama da se vrate kući. Tri djevojke su posljednji put viđene u utorak ujutro kada su otišle iz kuća. Ukrcale su se na avion Turskish Airlinesa u Gatwicku koji je letio za Istanbul, s namjerom da pređu granicu sa Sirijom i priključe se IDIL-u. Jedna od njihovih prijateljica to je učinila ranije.

Amirin otac Hussein kazao je da je njegova porodica devastirana otkako je ona nestala.

"Deprimirani smo i pod stresom dok čekamo poruku da ćeš se vratiti. Nedostaješ nam. Ne prestajemo plakati. Molimo te razmisli dva puta. Nemoj ići u Siriju Amira", rekao je.

Hussein je dodao da Amira nije pokazivala nikakve znake po kojima bi mogli zaključiti da će napustiti dom. Tog dana rekla je da ide na vjenčanje.

Starija Kadizina sestra Halima Khanom kazala je: "Molim te pronađi hrabrost u svom srcu, javi nam se da znamo da si dobro i da si na sigurnom. To je sve što ćemo te pitati".

Jedna od Shamimnih sestara rasplakala se kazavši kako se njena porodica nada da je ona otišla kako bi urazumila svoju prijateljicu koja je već otputovala u Siriju, da se vrati kući.

"Ako ti iko govori da će te voljeti više od nas, nisu upravu. Niko te ne može voljeti više od nas, jer si ti naša beba. Samo želimo da se vrati kući", kazala je Renu Begum.

Objavljeno je kako je Shamima razmijenila poruke putem interneta sa Aqsaom Mahmoodom, bivšom učenicom privatne škole iz Glasgowa, koja je otišla u Siriju kako bi se u dala za jednog od IDIL-ovih boraca 2013. godine.