Svijet
0

Britanska odluka o djelomičnom povlačenju iz Iraka došla u nepovoljno vrijeme

FENA
Stephen Hadley; Foto: Reuters
Stephen Hadley; Foto: Reuters
Kad je Britanija jučer najavila početak povlačenja iz Iraka, savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley proglasio je to "u osnovi dobrom viješću".

Ono što je Hadley mislio jest da su Britanci postigli dovoljno napretka na jugu Iraka da mogu upravu nad dijelom svog sektora prepustiti iračkim snagama.

Međutim, za mnoge u Washingtonu ova vijest je značila da se glavni partner Georgea Busha u Iraku počinje povlačiti upravo u trenutku kad predsjednik šalje dodatni broj američkih vojnika u tu zemlju, piše Washington Post osvrćući se na britansku odluku o povlačenju dijela svojih vojnika iz Iraka.

Bez obzira na vojnu realnost na terenu, ovaj britanski potez, koji je uslijedio nakon slične danske najave, potaknuo je u Washingtonu političku debatu u vjerojatno najnepovoljnijem trenutku za administraciju predsjednika Busha.

Demokrati tumače ovu vijest kao dokaz da se međunarodna koalicija predsjednika Busha raspada i da Sjedinjene Države ostaju sve usamljenije u izgubljenoj stvari. Neki republikanci i – privatno - čak i pomoćnici u Bijeloj kući slažu se da je ovaj britanski potez poslao poruku u pogrešno vrijeme Amerikancima.

Iako je Bijela kuća saopćila da je znala za britansku namjeru o povlačenju već neko vrijeme – piše današnji Washington Post – mnogi su u Washingtonu bili iznenađeni, a republikanci koji su se počeli osjećati malo samouvjerenije glede dobivanja bitke za ratnu strategiju u Kongresu, ponovno su uznemireni.