Svijet
0

Britanska kraljica Elizabeta hvali pluralizam Amerike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na naslovnicama američkih novina u četvrtak istaknuto mjesto zauzimaju članci o dolasku britanske kraljice Elizabete u Richmond, glavni grad Virdžinije, prilikom 400. godišnjice prve stalne engleske naseobine u Novom svijetu - Jamestowna.

Dnevnik Boston Globe piše kako je kraljica u svom govoru pred članovima virdžinijskog zakonodavnog tijela odala priznanje činjenici što je Virdžinija, baš kao i cijele Sjedinjene Države, u posljednjih pedeset godina postala još više pluralistička zemlja.

Naime, kada je kraljica Elizabeta ovdje bila posljednji put, 1957. godine, Virdžinija je još uvijek bila rasno podijeljeno društvo, gdje su se lokalne vlasti opirale saveznim propisima o integraciji škola.

"Melting pot – američki 'lonac za taljenje nacija' – predstavlja veliku snagu vaše države i inspiracija je drugim zemljama poput moje, koja također postaje slična Americi", rekla je kraljica Elizabeta.

Kraljica je nakon svog govora u zakonodavnom tijelu Virdžinije prošetala ulicama te se srela sa studentima univerziteta Virginia Tech, na kojem se nedavno dogodilo šokantno masovno ubistvo.

Također se srela s učenicima jedne lokalne gimnazije te s građevinskim radnicima koji obnavljaju kupolu na zgradi virdžinijske vlade.

Bostonski list piše da se kraljica Elizabeta susrela i sa 100-godišnjim Oliverom Hillom, odvjetnikom koji je prije pedesetak godina vodio sudsku bitku da se lokalne škole rasno integriraju.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše da je posebno upečatljiv bio doček koji su kraljici priredili predstavnici indijanskih plemena, čiji su preci početkom 17. stoljeća kod Jamestowna dočekali i prve engleske useljenike.

"Kroz prožimanje triju velikih civilizacija – evropske, afričke i starosjedilačke – stvorena je kultura koja prelazi granice Sjedinjenih Države, imajući snažan utjecaj i na moju zemlju kao i na cijelu Evropu", rekla je kraljica Elizabeta.

Inače, kraljičina posjeta je već mjesecima "glavni hit" društvene scene u Richmondu, povijesnoj metropoli američkog Juga. Oko 20 hiljada ljudi natjecalo se putem lutrije za 108 sjedećih mjesta na glavnom gradskom trgu, gdje je dočekana kraljica.

"Amerikanci možda ne vole monarhiju kao oblik vlasti, ali jako vole britansku kraljevsku obitelj", rekao je novinaru USA Todaya jedan od građana koji je bio prisutan kraljičinom dočeku.