Independent
0

'Britanija žrtva posebno otrovnog koktela'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vladajućim laburistima blizak Guardian prenosi rezultate najnovije ankete prema kojima bi britanski premijer Gordon Brown još uvijek mogao pobijediti na sljedećim izborima, koji moraju da se održe tokom sljedeće godine, ako se do tada pojave prvi znaci ekonomskog oporavka.

No, dok bi većina birača bila spremna da u tim uvjetima razmisli o glasanju za laburiste, još više njih, prema istoj anketi, vjeruje da će se ekonomske okolnosti do tada pogoršati a ne poboljšati, izvještava Guardian.

Takav pesimizam u pogledu izgleda britanske privrede dijeli i Međunarodni monetarni fond koji u svojoj najnovijoj prognozi kaže da će Britanija biti jedina od najrazvijenijih zemalja koja će biti u recesiji i sljedeće godine.

Kako prenosi Independent, najnovija prognoza Fonda je da će se globalna ekonomija ove godine smanjiti za 0,6 posto te da će početi blago da se oporavlja tokom 2010. godine, sa izuzetkom Britanije, koja će i tada nastaviti da bilježi negativnu stopu rasta.

Independent piše da je Britanija, po svemu sudeći, "žrtva posebno otrovnog koktela nekoliko faktora".

Prvi je, ocjenjuje ovaj list, veličina i loše stanje finansijskog sektora koji je do prije izbijanja krize bio nesrazmjerno važan za privredu zemlje.

Drugi faktor, koje je povezan s prvim, nastavlja Independent, jest krah tržišta nekretnina koji je dramatičniji nego u drugim zemljama pošto su banke jednostavno prestale da daju stambene kredite.

Treći sastojak Independentovog "otrovnog koktela" jeste pad tražnje u svijetu što je obogaljilo izvozni sektor od kojeg je Britanija ubirala oko 17 posto svojih ukupnih prihoda.

Sve to znači, konstatira Independent, da zemlji prijeti najduža i najdublja recesija od kraja Drugog svjetskog rata.