Autor filma "Fitna"
0

Britanija zabranila ulaz u zemlju Geertu Wildersu

Sarajevo-x.com
Geert Wilders
Geert Wilders
Holandskom političaru Geertu Wildersu, koji je snimio 17-minutni film u kojem islam izjednačava s nasiljem, a Kur'an upoređuje s Hitlerovom knjigom, zabranjen je ulazak u Veliku Britaniju.

Kako javlja list Independent, Wilders je planirao kontraverzni film "Fitna" u četvrtak prikazati u Domu lordova, ali su ga britanske vlasti danas obavijestile da mu ulazak u zemlju nije dozvoljen. Odluka je odmah pokrenula diplomatske pregovore kojima su Holanđani željeli izvršiti pritisak na Veliku Britaniju da povuče zabranu.

Wilders, vođa male holandske političke partije, pokrenuo je brojne proteste muslimana širom svijeta nakon što je prošle godine na internetu objavio film koji kombinuje retke iz Kur'ana sa snimcima terorističkih napada na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. "Fitna" počinje prikazima kontraverznog crtića na kojem je poslanik Muhamed prikazan sa bombom umjesto turbana, stripom koji se prije filma pojavio u danskim novinama.

Holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen istakao je kako će njegova vlada nastaviti insistirati da Britanija odobri političaru ulaz u zemlju.

Ovo je nešto što biste očekivali od Saudijske Arabije, a ne od Velike Britanije", prokomentarisoa je Wilders, nazivajući odluku kukavičkom i dodajući da mu dođe da "sjedne na avion za London i otputuje", uprkos zabrani.