Svijet
0

Britanija za hitno rješavanje statusa Kosova

FENA
Britansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da "bez odgađanja" treba naći održivo rješenje za status Kosova i ocijenilo da, u slučaju nemogućnosti postizanja sporazuma, plan specijalnog izaslanika UN Marttija Ahtisaarija nudi najbolje izglede za stabilno multietničko Kosovo.

Iz Foreign Officea je također najavljeno da će Britanija, ukoliko bude potrebno, biti spremna da pošalje rezervne snage u pokrajinu od 1. januara 2008.

"Mi se u potpunosti slažemo s procjenom generalnog sekretara UN-a da je status quo na Kosovu neodrživ. Dugoročna evropska stabilnost i sigurnost nalažu da se bez odgađanja nađe održivo rješenje za status Kosova", izjavio je portparol Foreign Officea.

U saopćenju koje je danas dostavljeno medijima ističe se da je London intenzivno radio sa članicama Kontakt grupe, Beogradom i Prištinom na nalaženju sporazumnog rješenja, prvo tokom 14 mjeseci pregovora uz posredovanje izaslanika UN Ahtisaarija, a zatim i tokom 120 dana pregovora pod vođstvom posredničke trojke koju čine izaslanici EU, Rusije i SAD-a.

"U slučaju nemogućnosti nalaženja sporazumnog rješenja Velika Britanija i dalje smatra da plan Marttija Ahtisaarija nudi najbolje izglede za stabilno multietničko Kosovo koje bi krenulo putem EU i članstva u NATO", navedeno je u saopćenju.

Izražavajući uvjerenje da je KFOR, zahvaljujući obuhvatnom planiranju, u situaciji da "izađe na kraj sa nepredviđenim situacijama" u pokrajini, Foreign Office također saopćava da će "ukoliko komandanti KFROR-a procijene da je potrebno pojačanje, Velika Britanija biti spremna da ispuni svoju dužnost i prva pošalje bataljon u pokrajinu 1. januara 2008. godine".