Svijet
0

Britanija: Svaka treća studentica bar jednom doživjela seksualni napad

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanski univerziteti optuženi su za neosjetljivost prema sve izraženijem neprikladnom ophođenju među studentima, uglavnom odnosu muškaraca prema djevojkama.

Studentski lideri upozoravaju da su zabrinuti nakon prikupljenih podataka koji govore da više od jedne trećine studentica prolazi kroz pakao seksualnih napada u obliku neprimjerenog, a nekad i nasilnog fizičkog kontakta. Dvije trećine djevojaka svjedočilo je o popularizaciji viceva i šala o silovanju.

Jedan univerzitet bio je primoran otkazati događaj posvećen promociji sigurnog seksa nakon što su kondomi koji su dijeljeni na ulazima „iskorišteni“ za vrijeme samog događaja. Ništa ne bi bilo čudno da se nisu pojavile fotogradije koje to potvrđuju.

Na jednom univerzitetu student je došao na predavanje u majici na kojoj je pisalo "Sinoć sam silovao djevojku dok je plakala", a prijavljeni su i događaji kao što su takmičenja za "najbolje grudi ili stražnjice", koje se regularno održavaju na tlu kampusa.

Nacionalna unija studenata (NUS) je optužila univerzitete da ne čine dovoljno u borbi protiv ovog problema.

"Univerziteti nam govore kako na njihovim kampusima nema takvih stvari, ali posljednja studija pokazuje drugačiju sliku“, rekao je Toni Pearce, predsjednik NUS-a.

Istraživanje je uključivalo 2.156 studenata, a rezultati su pokazali da je čak 37 posto studentica pa i 12 posto studenata doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja.