Nicholas Clegg
0

Britanija podržava reformu UN-a

FENA
Zamjenik britanskog premijera Nicholas Clegg izjavio je u petak u New Yorku da je Velika Britanija jasna i nedvosmislena u podršci da stalna mjesta u Vijeću sigurnosti dobiju Brazil, Indija, Njemačka i Japan, kao i predstavnik Afrike.

On je podsjetio da je Vijeće sigurnosti svojevremeno reformisano kako bi "odrazilo novu geografiju moći".

"Promjena moći u svijetu prisiljava nas da reformišemo naše međunarodne institucije. Dobro mjesto da se počne su UN", rekao je Clegg tokom debate u Generalnoj skupštini UN-a.

On je rekao kako je potrebno "udahnuti novi život" međunarodnim institucijama i da su UN dobro mjesto da se s time započne.

Prema njegovim riječima, dok se ekonomska moć premješta, problemi postaju globalni, ali istovremeno moć ideja je enormno porasla.

"Identiteti postaju sve fluidniji, više nije moguće smještati ljude u nacionalne kutije. To znači da je pobjeda u bici među idejama podjednako značajna kao i vojni podvizi", kazao je Clegg.

On je, u tom smislu, istakao da rad međunarodnih institucija mora i dalje biti vođen vrijednostima na kojima su one osnovane i precizirao da su to vladavina prava, domaćeg i međunarodnog, pravo na slobodu izražavanja i vjere, demokratija i ravnopravnost pred zakonom.

"Neki ih zovu zapadnim vrijednostima. Ali samo oni koji ne znaju da je prije četiri stoljeća u današnjoj Indiji ozakonjena vjerska sloboda i ravnopravnost, dok su u dijelovima Evrope još spaljivni jeretici", dodao je Clegg.

Prema njegovim riječima, te vrijednosti ravnopravnosti, prava i samoodređenja ne može svojatati nijedna nacija i hemisfera, one su globalne vrijednosti.

"Ne smijemo se nikada izvinjavati zbog širenja ideje da su muškarci i žene ravnopravni, nikad prestati da insistiramo da je vlada koju je izabrao narod bolja, nikada ne prestati u istrajavanju da niko ne smije biti ušutkan zbog svoje religije ili uvjerenja", dodao je Clegg.

Zamjenik britanskog premijera osvrnuo se i na komentare iranskog predsjednika o terorističkim napadima 11. septembra.

"Bio sam danas spreman da pozdravim napredak grupe (šest država) načinjen na ovom skupu ove sedmice u vezi s Iranom i da ponovim našu zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa", rekao je Clegg.

"Umjesto toga, još jednom, pitanje od velikog globalnog značaja zasjenjeno je bizarnim, uvredljivim izjavama iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada s ovog podija. Njegove opaske date su s namjerom da skrenu pažnju s iranskih obaveza i da se nađu u udarnim vijestima. Ne zaslužuju nijedno", rekao je Clegg.