Svijet
0

Britanija optužila Rusiju za "bezobzirnu agresiju"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika Britanija je opisala vojni upad ruskih snaga u Gruziju kao "bezobzirnu agresiju" i upozorila da će se Moskva suočiti s političkim posljedicama ne bude li poštivala svoju međunarodnu odgovornost.

"Prizor s ruskim tenkovima kako ulaze u dijelove suverene zemlje u susjedstvu sigurno je izazvao žmarce niz kičmu kod mnogih ljudi. To apsolutno nije način na koji se vode međunarodni odnosi u 21. stoljeću", izjavio je u srijedu za BBC britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

Miliband je ovo kazao pred početak sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Bruxellesu posvećenog posljedicama sukoba u Gruziji, javio je Reuters.

Šef britanske diplomatije je dodao da bi Rusija trebala shvatiti kako u međunarodnom sistemu ima pravo, ali i odgovornost. Ako Rusija ne vodi računa o tim odgovornostima, onda će za nju biti političkih posljedica, istaknuo je Miliband.

Kako je grupa G-7 najrazvijenijih zemalja svijeta u nekoliko posljednjih dana održala sastanke bez Rusije o situaciji u Gruziji, Miliband je kazao da je to bez presedana otkad se Rusija pridružila grupi koja je postala G-8 i kako bi Moskvi trebalo biti "veoma jasno da postoje političke posljedice".

Britanski ministar nije odbacio mogućnost da EU pošalje mirovnu misiju u regiju, ali je dodao kako bi Ujedinjene nacije i OSCE trebalo da u tome imaju vodeću ulogu.