Svijet
0

Britanija oduzela Mugabeu titulu viteza

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Velika Britanija je oduzela titulu viteza predsjedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu, koju mu je uručila kraljica Elizabeta II 1994. godine, saopćio je u srijedu Foreign Office.

Glasnogovornik Foreign Officea je saopćio da su se odlučili na ovaj korak kao "znak gnušanja" zbog "kršenja ljudskih prava i prezira vrijednog nepoštovanja demokratije" u Zimbabveu pod Mugabeovom vladavinom.

Oduzimanje titule viteza Mugabeu, što de rijetko događa, predložio je šef britanske diplomatije David Milliband, a odobrila kraljica, prenijela je agencija DPA.

U nasilju koje je izbilo nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Zimbabveu 29. marta najmanje 85 simpatizera opozicije je ubijeno, dok ih je 3.000 moralo potražiti ljekarsku zbog zadobivenih povreda.

Lider opozicijskoga Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgan Tsvangiraj saopćio je 22. juna da se povlači iz predsjedničke utrke navodeći kao razlog političko nasilje u zemlji i unaprijed određen ishod izbora u korist predsjednika Mugabea.

Prema zvaničnim rezultatima izbora Tsvangirai je osvojio 47,9 posto glasova, a Mugabe 43,2 posto.

Lider MDC-a najprije nije prihvatao te rezultate, saopćivši da je već u prvom krugu pobijedio, ali je kasnije ipak odlučio da učestvuje u drugom krugu izbora zakazanom za 27. juni.