Svijet
0

Britanija nudi zemlju za mirovni dogovor na Kipru

FENA
Velika Britanija je ponudila da ustupi pola teritorije koju kontrolira na Kipru kako bi olakšala postizanje mirovnog dogovora između kiparskih Grka i Turaka, navodi se u torak u saopćenju Ujedinjenih naroda.

"Ponuda je uvjet za postizanje sveobuhvatnog dogovora između lidera dvije zajednice koji bi onda prihvatila većina njihovog stanovništva i zatim formalno ratificirale obje strane", dodaje se u tome saopćenju, prenosi Reuters.

Britanija je zadržala kao svoj suvereni teritorij tri posto teritorija Kipra, koji je bio njena kolonija do 1960. godine.

Sadašnja ponuda se odnosi na ustupanje 45 četvornih milja, što je nešto malo manje od polovice od 98 kvadratnih milja koje su sada pod britanskom kontrolom.

Kipar je podijeljen na grčki i turski dio od 1974. godine. Član EU-a i UN-a je Republika Kipar (grčka zajednica). Turski dio otoka je priznala samo Turska.

Rješavanje kiparskog pitanja jedan je od uvjeta za ulazak Turske u EU. Pregovori u vezi s ovim problemom obnovljeni su septembra 2008. godine.