Svijet
0

Britanija neuspješna u borbi protiv droge u Afganistanu

FENA
Velika Britanija koja predvodi napore da se iskorijeni proizvodnja narkotika u Afganistanu ne samo da nije uspjela u tome već ne može ni zaustaviti povećanje proizvodnje droge u toj zemlji, objavili su u ponedjeljak afganistanski listovi.

"Britanija predvodi međunarodne napore protiv proizvodnje i krijumčarenja droge u Afganistanu. Ta zemlja je dosta investirala u uništavanje droge", piše Daily Afganistan napominjući da, međutim, ne samo da proizvodnja narkotika nije smanjenja već je "tokom godina porasla".

Povod za pisanje afganistanskih novina je boravak predsjednika Hamida Karzaija u četverodnevnoj zvaničnoj posjeti Velikoj Britaniji, prenio je Reuters.

Karzai je pod sve većim pritiskom da suzbije proizvodnju narkotika, a nekoliko afganistanskih novina, uključujući državne, ističu da je Velika Britanija odgovorna za neuspjeh u suzbijanju droge u Afganistanu.

Britanija nadgleda borbu protiv droge u Afganistanu, mada su Sjedinjene Američke Države u više navrata učestvovale u akcijama uništavanja opijuma iz koga se dobija heroin.

Zvanična korupcija i terorizam veoma blisko su povezani s narko industrijom, navode novine, uz ocjenu da je neuspjeh u suzbijanju narkotika gurnuo Afganistan na rub političke i socijalne krize.

Afganistan sa 93 posto učestvuje u svjetskoj proizvodnji opijuma u 2007. godini i ta industrija također finansira narastujući talibanski pobunjenički pokret protiv koga se bore britanske i druge zapadne trupe.

Vladin dnevnik Anis tvrdi da su se Afganistan i susjedne zemlje pretvorili u "stalna utočišta međunarodnih terorista" i droge, što se negativno odrazilo na sve zemlje.

Anis je pozvao na reviziju cjelokupne saradnje između afganistanske vlade, zemalja donatora i međunarodnih trupa u zemlji, kao i na integraciju 50.000 zapadnih vojnika pod jedno zapovjedništvo, umjesto da postoji američko zapovjedništvo nad trupama koja se bore protiv pobunjenika u Afganistanu i odvojenih NATO-ovih Snaga za podršku sigurnosti (ISAF) koje imaju drugačiji mandat.