Svijet
0

Britanija ne zna gdje su zarobljeni mornari

FENA
Britanski zvaničnici ne znaju gdje Iran drži 15 mornara i marinaca zarobljenih u Perzijskom zalivu, a zahtijevi da im se omogući pristup odbijeni su, saopćio je u nedjelju Foreign Office.

Iranska državna televizija, u međuvremenu, javila je da je Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo britanskog ambasadora u Teheranu "kako bi protestovalo protiv ilegalnog ulaska britanskih mornara u iranske teritrorijalne vode".

Britanski Foreign Office saopćio je da se ambasador Geoffrey Adams sastao s visokim iranskim zvaničnicima i tražio je trenutno oslobađanje zarobljenog osoblja, javio je AP.

Vodeći iranski vojni zvaničnik, general Ali Reza Afshar izjavio je u subotu da su zarobljeni Britanci odvedeni u Teheran na ispitivanje i da su priznali ono što je nazvao "agresijom na teritorijalne vode Islamske Republike Iran". On nije kazao šta će se desiti s njima, ali je dodao da se prema svima dobro odnosilo i da su dobrog zdravlja.

Foreign Office je saopćio u nedjelju da su britanski zahtijevi za pristupom 15 Britanaca odbijeni.

Iran je opisao incident kao "flagrantnu agresiju", ali je Britanija u više navrata insistirala da su mornari bili u iračkim vodama na vodenom putu Shatt al Arab između Iraka i Irana.