Saradnja britanskih i libijskih službi?
0

Britanija ne reaguje na dokumente iz Libije

FENA
William Hague
William Hague
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague odbio je danas da bude uvučen u priču o tajnim libijskim dokumentima u kojima se govori o saradnji britanskih i libijskih tajnih službi, rekavši da se to odnosi na prethodne vlade.

Britanske i američke tajne službe blisko su sarađivale s Tripolijem i slale osumnjičene za terorizam na ispitivanje u Libiju, objavili su danas britanski i američki listovi, citirajući dokumente pronađene u zgradama libijske vlade.

Hague je govorio za britansku Sky News televiziju sa sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Sopotu, Poljska.

Upitan šta misli o otkrivenim dokumentima, Hague je odgovorio: "Ništa, jer prije svega mi smo ovdje angažirani na zadatku šta će se desiti sljedeće u Libiji, što je ogroman zadatak."

"U pogledu tih novih otkrića, oni su povezani s periodom prethodnih vlada, tako da ja nemam saznanja o tome šta se dešavalo iza scene u to vrijeme", rekao je Hague i dodao da on ne može komentirati te obavještajne stvari, kao ni bilo koja druga obaveštajna pitanja, jer kada bi se jednom počelo ne bi bilo kraja.

"Ono na što smo mi sada fokusirani jest dostaviti neophodnu pomoć Libiji, osigurati još priznanja Prijelaznom nacionalnom vijeću, učiniti da se zamrznuta sredstva odblokiraju kako bi se izbjegli bilo kakvi humanitarni problemi u Libiji", rekao je Hague.

Predstavnik Foreign Officea u Londonu rekao je AFP-u da je "dugoročna politika vlade da ne komentira obavještajna pitanja".

Britanski list "Independent" objavio je danas da se iz tajnih dokumenata otkrivenih u uredu libijskog šefa obavještajne službe Muse Kuse vidi da je Britanija prenosila Gadafijevim špijunima detalje o izbjeglim protivnicima.

U tim dokumentima se navodi i da je ured bivšeg premijera Tonyja Blaira tražio da se sastanak 2004. godine s Gadafijem u Tripoliju održi u beduinskom šatoru, piše list.