Svijet
0

Britanija na putu ka prvoj ekonomskoj depresiji

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Zvanični pad Britanije u recesiju je tema kojom je londonska štampa danas preokupirana; neki listovi su već počeli da anticipiraju sljedeću fazu - ekonomsku depresiju.

Daily Telegraph prenosi upozorenja eonomista da je Britanija na putu da uđe u prvu ekonomsku depresiju od 1930-ih; porodice treba da se pripreme na ekonomski pad koji će biti teži i potrajati duže nego recesije 80-ih i 90-ih.

Times prenosi mišljenje ministra za City lorda Mynersa da su za sadašnju krizu odgovorni pohlepni, arogantni i bezobzirni bankari, otkrivši da su banke bile na manje od tri sata od potpunog kolapsa kada je vlada intervenisala paketom pomoći. Riječ je o dosad najdirektnijem i najoštrijem napadu na bankarski establišment.

Guardian piše da je ekonomska situacija u Britaniji tako loša da elektrodistribucija izvještava o smanjenoj potrošnji - mnoge firme su se ugasile ili otpuštaju radnike, tako da koriste manje električne energije, dok istovremeno mnogi građani, u duhu štednje, sve češće gase svjetla u svojim kućama.

Još jedna ilustracija o težini krize je i masovni povratak poljskih radnika u svoju zemlju, koja se, u ovim kriznim vremenima, pokazala kao žilavija i otpornija ekonomija od britanske.

Financial Times upozorava premijera Browna da se ne nada brzom oporavku, jer do toga prosto neće doći.

Ovaj list također piše da investitori izražavaju sve veću zabrinutost mogućnošću dalje nacionalizacije banaka.