Svijet
0

Britanija: Laboratoriji vrlo vjerovatno izvor zaraze slinavkom

FENA
Preliminarni izvještaj inspektora britanske vlade pokazao je u utorak kako postoji "velika vjerovatnost" da soj virusa koji je izazvao novu epidemiju slinavke i šapa potječe iz obližnjih istraživačkih laboratorija, objavile su u srijedu agencije.

U izvještaju vladine agencije za zdravstvo i sigurnost ne optužuje se nijedan obližnji laboratorij, ali se kaže da su oni vjerojatan izvor, objavio je Reuters.

Jedan laboratorij vodi vladin Institut za zdravlje životinja (IAH), a drugi je u vlasništvu velike privatne američko-francuske tvrtke Merial Animal Health.

Postoji "stvarna mogućnost" da se bolest proširila kretanjem ljudi, a mogućnost da se proširila zrakom ili poplavom "zanemariva je", kaže se u prvom izvještaju, prenosi Associated Press.

U izvještaju se dopušta nastavak rada laboratorija.

"Naša je procjena da nema razloga sprečavati rad tog instituta, pod uvjetom da strogo poštuje sve uobičajene protokole. Što se tiče Meriala, savjetujemo daljnje istraživanje prije nastavka rada sa živim patogenima", rekao je voditelj vladine agencije za zdravstvo i sigurnost Geoffrey Podger.

Dosad je zbog epidemije slinavke i šapa, otkrivene u petak, ubijeno najmanje 120 goveda.