Svijet
0

Britanija krije podatke o broju ranjenih vojnika u Afganistanu

FENA
Nakon što je dnevnik The Independent prenio u nedjelju na naslovnici zahtjev generala britanske vojske za hitno povlačenje iz Iraka u tekstu pod nazivom "Izvucite nas odavde odmah", problemi britanske vojske u Iraku i Afganistanu i u ponedjeljak privlače pažnju vodećih londonskih dnevnika.

Daily Telegraph prenosi da su opozicijski konzervativci optužili britansku vladu da krije podatke o broju ranjenih vojnika u Afganistanu.

Prilikom nedavne posjete načelnika generalštaba britanske vojske Richarda Danata Afganistanu novinari su iz vojnih izvora dobili podatak da je u posljednjih pet mjeseci ranjeno ili oboljelo 700 od ukupno 1500 britanskih vojnika raspoređenih u toj zemlji.

Do sada je vlada tvrdila da na svakoga poginulog vojnika u Afganistanu, a bilo ih je do sada 70, dolaze tri ranjenika, podsjeća Daily Telegraph.

The Independent obajvljuje u ponedjeljak ekskluzivni intervju s radikalnim šiitskim imamom Moqtadom al-Sadrom, koji tvrdi da je britanska vojska u Iraku poražena i da nema drugog izlaza osim povlačenja.

Britanci se, kazao je Al-Sadr, povlače ne zato što tako žele, nego zato što ih je na to primorao otpor Iračana.

Sudjelujući u ratu protiv Iraka, smatra imam, Britanci su stvorili mnogo nepijatelja među muslimanima i zato su sada manje sigurni kod kuće.

Vođa najjače šiitske političke grupacije također procenjuje da iračka vlada neće dugo opstati jer je, smatra on, samo oruđe u rukama Amerikanaca.

Razgovor je, napominje Independent, vođen u svetome šiitskom gradu Kufi, koji je čvrsto pod kontrolom Sadrovih pristalica.