Svijet
0

Britanija imala plan o bacanju atomske bombe na Kinu

FENA
Britanski dnevnik "The Times" objavio je petak, pozivajući se na tajne britanske dokumente iz perioda hladnog rata, kako je postojao plan Londona da baci atomsku bombu na Kinu u slučaju da ona napadne Hong Kong, u to vrijeme britansku koloniju.

Tajni britanski dokumenti, koji datiraju iz perioda između 1957. i 1961. godine, morali su u četvrtak biti objelodanjeni jer to nalaže zakon o dostupnosti informacija.

"Times" opisuje plan Velike Britanije prema kojem je u slučaju napada na Hong Kong jedini odgovor trebalo da bude - atomska bomba!

Iz pisama upućenih tadašnjem britanskom premijeru Haroldu Macmillanu vidi se da su britanski ministri razmišljali da Kini stave do znanja da će u slučaju napada na Hong Kong odgovor Britanije biti atomska bomba.

Samu bombu ne bi, međutim, bacili Britanci, već njihovi saveznici Amerikanci, otkriva "Times".

Hong Kong je, kao posljednja britanska kolonija na Dalekom istoku, smatran posebno ranjivom teritorijom - između ostalog zato što je snabdijevanje vodom i hranom iz Kine moglo biti prekinuto u svakom trenutku.

"Hong Kong za nas više nije od vitalnog strateškog značaja. Ali on ima simboličan i politički značaj. On je naša jedina direktna granica s komunističkim svijetom. Iz političkih razloga Britanija nema drugog izbora već da ostane u Hong Kongu", napisao je premijeru jedan od ministara.

Ministar vanjskih poslova Alec Douglas-Home i budući premijer napisao je 1961. godine pismo ministru odbrane i britanskom premijeru u kojem kaže kako Amerikancima treba biti jasno da se Hong Kong ne može braniti konvencionalnim sredstvima.

U pismu, na kojem je stajala oznaka "vojna tajna", Alec Douglas-Home navodi da bi u slučaju kineskog napada jedina aleternativa bila - nuklearni napadi na Kinu!

Hong Kong, koji je bio britanska kolonija od 1842. godine, vraćen je pod kinesku upravu 1997. godine.