Svijet
0

Britanija će se pozabaviti socijalnim problemima

SRNA
Britanija mora da se pozabavi sa duboko ukorijenjenim socijalnim problemima nakon nemira i pljačkanja u engleskim gradovima protekle sedmice, rekao je danas ministar finansija George Osborne.

"Postoje zajednice koje je ostatak zemlje jednostavno zaboravio. Postoje zajednice koje su odsječene od ekonomskih tokova u ostatku zemlje", rekao je Osborne za BBC.

Osborne je istakao da vlada namjerava da provede mjere smanjenja broja policijskih snaga, dok gradonačelnik Londona Boris Johnson, član konzervativaca, smatra da su nemiri umanjili argumente za takve rezove. 

Britanski ministar finansija navodi da se lekcije moraju naučiti, ali da odgovor ne može biti povećanje potrošnje. "Moramo se pozabaviti dubokoukorijenjenim socijalnim problemom", rekao je on.

Premijer David Cameron je pozvao američkog stručnjaka za ulični kriminal Williama Brattona da savjetuje vladu kako da se izbori sa problemom. 

Bratton, koji je zaslužan za zauzdavanje uličnog kriminala kao šef policije u New Yorku, Los Angelesu i Bostonu, u petak je izjavio za Reuters da će se njegovi savjeti zasnivati na iskustvu u borbi protiv bandi. 

"Ne možete se hapšenjima riješiti problema. Hapšenje je svakako adekvatno za najnasilnije, nepopravljive, ali mnoge druge stvari mogu se riješiti na druge načine. Ovo, u stvari, nije problem samo policije, nego problem društva", rekao je Bratton danas za američku televiziju ABC. 
Anketa koju je ComRes , vodeća agencija za istraživanje tržišta, uradila za novine "Independent" pokazala je da 54 posto Britanaca smatra da Cameron nije uspio obezbijediti vodstvo dovoljno brzo da bi se kontrolisali nemiri, dok je anketa ICM-a za "Guardian" pokazala da samo 30 posto ispitanika smatra da je premijer pravilno odgovorio na nemire, dok 44 posto misli suprotno. 

Neki od izgrednika su jedna ćerka milionera, humanitarni radnik i student žurnalistike, ali većina njih su nezaposleni mladići. 

Razmjere i surovost nemira, ne samo u centrima gradova, nego i u predgrađima naseljenim srednjom klasom, izazvali su debatu oprečno različitih mišljenja, u kojoj većina ljudi kaže da je policija trebala biti strožija.