David Cameron
0

Britanija će izvoditi operacije u Libiji sve dok bude potrebno

FENA
David Cameron (Foto: PA)
David Cameron (Foto: PA)
Britanski premijer David Cameron izjavio je u utorak da će njegova zemlja nastaviti sudjelovanje u operacijama u Libiji "sve dok to bude bilo neophodno", izrazivši neslaganje s vojnim zapovjednicima koji su ranije upozorili da će britanska misija biti ugrožena potraje li i nakon ljeta.

Cameron je na konferenciji za novinare u Londonu rekao da je razgovarao s vojnim dužnosnicima i kako su oni uvjereni da su "sposobni do ustraju u misiji dokle god to bude bilo neophodno, kao i da je vrijeme na britanskoj, a ne na Gadafijevoj strani".

Zapovjednik britanske Kraljevske mornarice admiral Mark Stanhope prošle sedmice je upozorio da će britanske oružane snage zbog kresanja budžeta morati načiniti "težak izbor" ako kampanja potraje duže od šest mjeseci, prenosi BBC.

Cameron je kazao da se pritisak na Gadafija stalno pojačava, ukazavši na ostavke brojnih dužnosnika libijskog režima i sve jači otpor pobunjenika na zapadu zemlje koji kontrolira vlada.

"Potpuno sam uvjeren da možemo pojačati taj pritisak, možemo održati misiju sve dok je to neophodno. Naši saveznici su također nepopustljivi", rekao je Cameron.

Iako vlada do sada nije predstavila troškove operacije u Libiji, britanski Canal 4 izvijestio je da je dosadašnje angažiranje u toj zemlji, koje je započelo prije tri mjeseca, koštalo Britaniju više od 225 miliona eura.