David Cameron
0

"Britanija bi mogla početi povlačenje vojnika iz Afganistana 2011."

FENA
David Cameron (Foto: PA)
David Cameron (Foto: PA)
Velika Britanija bi mogla početi s povlačenjem vojnika iz Afganistana već početkom iduće godine, izjavio je u srijedu premijer David Cameron.

Velika Britanija je saopćila da će povući većinu od svojih 9.500 vojnika iz ratne zone u roku od pet godina, u skladu s međunarodnim nastojanjima da se Afganistancima da puna kontrola nad vlastitom sigurnošću do kraja 2014. godine.

Sjedinjene Države, koje imaju daleko najviše vojnika razmještenih u Afganistanu, nadaju se da će početi vraćati vojnike kućama od jula 2011.

Upitan na programu BBC Radio 5 Live može li Velika Britanija ostvariti taj rok, Cameron je izjavio: "Da, možemo, ali to mora biti zasnovano na uslovima na terenu", prenosi Reuters.

"Mislim da što brže prebacimo oblasti i pokrajine pod afganistansku kontrolu, očigledno je da će se neki od naših vojnika brže vratiti kućama", kazao je.

"Ne želim povećati očekivanja oko njihovog povratka jer bi tranzicija trebala biti zasnovana na tome kako se odvija sigurnosna situacija", dodao je britanski premijer.

Cameron, novi premijer, na čelu konzervativno-liberalne koalicije koja je preuzela vlast u maju, izjavio je kako bi britanskoj javnosti trebalo biti jasno da Britanija do 2015. godine "neće imati borbene trupe u velikom broju" u Afganistanu.