Svijet
0

Britanci smatraju da je SAD vulgarna i arogantna zemlja

FENA
Većina Britanaca smatra da SAD loše postupa u Iraku, da ih nije briga šta ostatak svijeta ima da kaže, da je to rasistička zemlja u kojoj dominiraju velike kompanije, kao i da su Amerikanci opsjednuti novcem, prenosi list Daily Telegraph.

Anketa pokazuje da Amerika nikad nije lošije stajala u očima svojih najvjernijih saveznika s druge strane Atlantika, i to baš u času kada se SAD sprema za proslavu 230. godišnjice nezavisnosti.

Samo 12 posto Britanaca vjeruje da Amerikanci dobro postupaju na globalnom nivou, dok većina njih vidi SAD kao "okrutno, vulgarno i arogantno društvo, nagriženo kriminalom kojim upravlja viša klasa i rasizam", kao i da je američko društvo opsjednuto novcem, a da se na njegovom čelu nalazi "nesposobni licemjer".

Više od dvije trećine ispitanika smatra da je Amerika imperijalistička sila koja želi da dominira svijetom, a 81 posto kaže da američki predsjednik George Bush na "nevjerovatno dvoličan način koristi demokratiju kao izgovor za sebične američke interese".

Skoro 72 posto Britanaca vidi Ameriku kao društvo čije stanovništvo je duboko podijeljeno na rasnoj osnovi, kao i da nemaju svi Amerikanci istu šansu.

Anketa pokazuje i da 83 posto ispitanika vjeruje da Amerikance "nije briga šta misli svijet o njima".

Američka ambasada u Londonu je reagirala na istraživanje i objasnila da se britanska anketa umnogome razlikuje od američke i da je od invazije na Afganistan i Irak svijet postao sigurnije mjesto.

Istraživanje je provela britanska agencija za ispitivanje javnog mnijenja "YuGav", a anketirala je 1.962 Britanca u periodu između 26. i 28. juna.