Demonstranti u Londonu
7

Britanci protestovali protiv "kapitalističkih" igara

FENA
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Nekoliko stotina ljudi, kritički raspoloženih prema ekonomskom utjecaju i korporativnom ukusu Olimpijade u Londonu marširalo je danas u blizini Olimpijskog parka, riješenih da pošalju poruku da Britanija nije ujedinjena u podršci Igrama.

Protestni marš je uslijedio nekoliko sati nakon što je policija sinoć uhapsila više od 130 biciklista koji su prekršili naredbu da izbjegavaju vožnju bicikla u grupama oko stadiona tokom sinoćnje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Policija je demonstrantima zabranila da uđu u zonu Olimpijskog parka u istočnom Londonu za vrijeme otvaranja Olimpijade u petak uvečer, ali su oni pokušali da se biciklima probiju kroz sigurnosni kordon.

Današnji protest, najveći do sada protiv Igara, okupio je ljevičarske i zelene aktiviste koji opisuju Olimpijadu kao korporativnu mašineriju koja gazi stanovništvo i njihova ljudska prava.

Oni su protestirali mirno, uzvikujući parole protiv onog što oni nazivaju "korporoolimpijada". Njih su pratili policajci pješice i na motociklima.