Kontrola banaka
0

Britanci podržavaju Obamu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Velikoj Britaniji je u petak predstavnik opozicijske Konzervativne stranke George Osborne pozdravio prijedloge predsjednika Baracka Obame da se ograniči veličina banaka i spriječi ulaganje njihovog novca u rizične aktivnosti.

Osborne je BBC-u rekao da slične mjere želi uvesti u Britaniji, ali kako je potrebno da to učine i ostale zemlje svijeta da financijski sektor u Londonu ne bi bio oštećen.

Obamine prijedloge pozdravio je britanski ministar za financije i poslovanje Paul Myners.

Američki predsjednik Barack Obama predložio je korjenitu reformu bankarskog sektora koja, prema njegovim riječima, za cilj ima da se izbjegne ponavljanje globalne financijske krize.

Rekao je da prije svega želi zaštiti američke porezne obveznike, kako njihovim novcem ne bi ponovno morale biti spašavane velike banke, čiju propast država ne bi smjela dopustiti jer bi to nanijelo ogromnu štetu cijeloj privredi.

Među mjerama koje je predložio je razdvajanje komercijalnih banaka u kojima građani drže novac od investicijskih banaka koje posluju s velikim tvrtkama i ulaze u riskantne poslove na međunarodnom financijskom tržištu.

Velike američke banke su do sada istovremeno bile i komercijalne i investicijske, ali ako Kongres u Washingtonu usvoji predsjednikov prijedlog, to više neće biti dozvoljeno.

Američki predsjednik je rekao i kako je svjestan da će velike banke sada žestoko lobirati protiv mjera koje je predložio.

Poručio je da će pozdraviti svaki konstruktivan prijedlog koji dođe iz bankarskog sektora, ali da je istovremeno spreman za otvoreni sukoba s onima koji pokušaju spriječiti usvajanje "propisa u skladu sa zdravim razumom" koji bi zaštitili američku privredu i američki narod.

Financijski centar u New Yorku Wall Street je po svemu sudeći nezadovoljan vijestima iz Washingtona.

Nakon objavljivanja Obaminih mjera berzovni indeks Dow Jones je zabilježio pad od dva posto, najveći od okrobra prošle godine, a vrijednost dionica nekih od najvećih američkih banaka pala je između 4 i 6 posto.