Svijet
0

Britanci negativno raspoloženi prema imigrantima

FENA
London
London
Velika Britanija je na prvom mjestu po negativnom raspoloženju prema imigrantima iz Istočne Evrope, tvrdi se u ponedjeljak u objavljenom istraživanju.

Skoro polovina Britanaca, 47 posto, prema istraživanju lista Financial Times, smatra da dolazak ljudi iz Istočne Evrope, iz zemalja koje su postale članice Evropske unije, ima negativne posljedice po privredu.

To je dvostruko više od onih koji tako, naprimjer, misle u Španiji. U toj zemlji samo 24 posto stanovništva ima negativan stav prema imigrantima.

Istraživanje je također pokazalo da 76 posto Britanaca želi strožiju kontrolu granica i ulazaka u zemlju a 66 procenata smatra da u Britaniji ima previše stranaca imigranata.

Takvo negativno raspoloženje u zemlji, koja je nakon Španije, primila najviše imigranata, znači prije svega politički poraz aktuelne vlade Tonyja Blaira, ocjenjuju autori istraživanja.

Blairova vlada nije uspjela uvjeriti svoje građane da obučeni i vrijedni radnici iz Istočne Evrope mogu donijeti korist britanskoj privredi.

Skepticizam Britanaca je, tvrde autori istraživanja, rezultat vladinih manipulacija brojem imigranata i uopće pitanjem doseljenika, što je u javnosti stvorilo negativno raspoloženje prema strancima.

Vladinim informacijama o imigrantima, piše Financial Times, više niko u Britaniji ne vjeruje. To nezadovoljstvo vladinom politikom se prenijelo i na negativno raspoloženje prema strancima koji dolaze i rade u Britaniji.