Opći izbori
0

Britanci danas glasaju za kandidate tri stranke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Velikoj Britaniji su u sedam sati po lokalnom vremenu otvorena birališta na općim izborima za novi saziv parlamenta u Londonu, na kojima se više od četiri hiljade kandidata bori za 650 mjesta u Donjem domu parlamenta (House of Commons).

Posljednjeg dana izborne kampanje, u srijedu, čelnici sve tri glavne političke stranke u zemlji nastojali su pridobiti neodlučne birače pred glasanje.

Budući da su sve opcije još uvijek u igri na izborima koji vrijede za najneizvjesnije u Britaniji u proteklih osamnaest godina, čelnici vodećih političkih stranaka su do kraja vodili grozničavu kampanju nastupajući u velikom broju mjesta.

Lider opozicijskih konzervativaca David Cameron izbornu je kampanju vodio tokom cijele noći s utorka na srijedu razgovarajući s radnicima treće smjene u različitim dijelovima zemlje.

Aktualni premijer i vođa laburista Gordon Brown nije zaostajao za svojim političkim takmacem razgovarajući s biračima do kasnih noćnih sati.

Nick Clegg, prvi čovjek druge po veličini opozicijske stranke, Liberalno- demokratske, čija je popularnost tokom izborne kampanje najviše porasla, pozvao je britanske birače da u četvrtak, kada izađu na izbore uskrate povjerenje dvjema, kako ih je nazvao, starim strankama.

Ankete i dalje ukazuju da su konzervativci i dalje u neprikosnovenom vodstvu ali ne i dovoljnom da u novom sazivu parlamenta koji broji 650 zastupnika dobiju apsolutnu većinu.

Izbori će, pored toga, očito biti utrka tri, a ne kao najčešće do sada dvije stranke, javlja BBC, jer liberalni demokrati u nizu izbornih jedinica širom zemlje dahću za vratom kandidatima laburista i konzervativaca.