Svijet
2

Briselska grupa priznala: Htjeli smo prvobitno napasti Francusku umjesto Brisela

Klix.ba
Mohamed Abrini (Foto: EPA)
Mohamed Abrini (Foto: EPA)
Preživjeli osumnjičeni bombarder u napadima u Briselu, priznao je da je grupa prvobitno planirala novi napad na Francusku, izjavili su belgijski tužioci.

Mohamed Abrini je rekao kako je grupa odlučila da napadne Brisel umjesto Francuske, nakon hapšenja osumnjičenog kolege Salaha Abdeslama.

U bombaških i revolveraškim napadima u Parizu 13. novembra je poginulo 130 ljudi. Još 32 je ubijeno u napadima na aerodrom i metro stanicu u Briselu 22. marta.

Za oba napada odgovornost je preuzela Islamska država, sa sjedištem u Siriji i Iraku. Abrini, koji je uhapšen u petak u Briselu, navodno je rekao ispitivačima da im je hapšenje Abdeslama 18. Marta, promijenilo staze.

"Iznenadila ih je brzina kojom policija reagira, stoga su morali poduzeti uzeti hitne mjere i udariti na Brisel", izjavio je tužioc citirajući Abrinijeve navode.

Abrini (31), belgijsko-marokanskog porijekla, priznao je da je on "čovjek sa šeširom" koji se vidi na snimku s aerodroma, nakon što se suočio s dokazima.

"On je rekao da je bacio jaknu u kantu za otpatke i prodao svoj šešir nakon napada", dodaje se u saopćenju.

Nije bilo komentara od advokata osumnjičenog. Abrinijevi otisci prstiju i DNK su pronađeni u dvije "sigurne kuće" u Briselu, kao i automobil koji je koristio u napadima, izjavili su istražitelji.