Svijet
0

Brisel: Zastave na pola koplja ispred institucija EU-a

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U Briselu su sa nevjericom i zaprepaštenjem dočekane tragične vijesti o sinoćnjem terorističkom napadu u Parizu. U centru evropskih institucija danas vlada tišina neobična za subotnji dan, a zastave su spuštene na pola koplja ispred zgrada Evropske komisije, Evropskog vijeća i Parlamenta.

Sa ključnih evropskih adresa poslane su poruke zaprepaštenja brutalnošću terorističkih napada, saosjećanje prema žrtvama i njihovim najbližim, te podrške francuskoj državi da se odupre teroru.

"Na nas možete računati, stojimo zajedno u brobi protiv terorizma", poručio je Francuzima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je uvjeren da  terorizam nikada neće pobijediti demokratiju.

Prvi čovjek Evropskog parlamenta Martin Schulz ukazao je na ključne ciljeve terorista - da žele da šire strah, teror i podjele.

"Ali mi smo ujedinjeni u borbi protiv terorizma, u našoj namjeri da odgovorne za ove strašne zločine privedemo pravdi", poručio je Schulz u reakciji na pariški masakr.

"Više nego ikada", poručio je on, "opredijeljeni smo da branimo slobodu, jednakost, demokratiju i vadavinu zakona".

Inače, evropski lideri večeras putuju na skup svjetskih ekonomskih sila G20 u Antaliju, u Turskoj, gdje će, sasvim sigurno, posljednji teroristički napad u Parizu biti neizbježna tema koja će ukazati na hitnu potrebu formiranja efikasne globalne koalicije protiv terorizma.

U međuvremenu, Francuska je proglasila vanredno stanje na cijeloj svojoj teritoriji uz pojačano prisustvo vojske i policije i detaljne kontrole na granicama.

Što se tiče Brisela, vojne patrole pred evropskim institucijama, uvedene nakon terorističkih napada u Parizu početkom godine, sasvim sigurno neće uskoro vrijeme napustiti ulice, kao ni osjećaj zebnje među običnim ljudima.