Svijet
0

Brisel potrošio skoro 11 miliona eura na orkestre

SRNA
Evropska unija je u proteklih pet godina potrošila skoro 11 miliona eura na 13 orkestara EU, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.

Prema podacima Evropske komisije, potrošnja EU na orkestre u sklopu "kulturnog programa" najveća je u godinama ekonomske krize. Britanski dnevnik navodi da je samo tokom prošle godine potrošeno više od tri miliona eura na orkestre ili terminologijom EU na "ambasadore kulture".

Evropska komisija je, takođe priznala da je pozvala orkestre da sviraju na raznim dešavanjima, među kojima su "dani informisanja" i "kulturni forumi".

Prema pretpostavkama, nastupi su koštali oko 990 eura po umjetniku. Orkestar u punom sastavu ima oko 100 izvođača što bi bilo dodatnih 100.000 eura po nastupu.

U periodu pd 2007. do 2011. godine potrošeno je više od 560.000 eura na Kamerni orkestar EU i 1.400.000 eura na Evropski kamerni orkestar.

Omladinski orkestar EU dobio je 2,8 miliona eura od Brisela dok je skoro dva miliona eura potrošeno na Barokni orkestar EU te 1.200.000 na evropski Operski centar i više od miliona eura na evropski Jazz orkestar.

Za subvencije se saznalo u svijetlu pitanja koje je postavila poslanik torijevaca Marina Janakudakis, koja ih je ocijenila kao "rasipničkim".
Evropski komesar za kulturu i obrazovanje Andrula Vasilu istakla je da orkestri koji rade na nivou EU mogu da imaju podršku kroz kulturne programe i pod kategorijom ambasadori čime su pokriveni horovi, pozorišne i plesne grupe čije aktivnosti imaju evropsku dimenziju. 

Ona je naglasila da se prijave za finansiranje procijenjuju na osnovu kvaliteta.