Dokazuje da nije glupa
0

Brigitte Bardot u utrci za predsjednicu Francuske

SRNA
Brigitte Bardot  (Foto: AFP)
Brigitte Bardot (Foto: AFP)
Legendarna filmska zvijezda Brigitte Bardot izazvala je neviđenu pažnju javnosti najavivši svoju kandidaturu za šefa francuske države na narednim izborima!

Nekadašnja ikona evropskog filma, koja odavno ne snima, planira da se 2012. godine suprotstavi predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, kojeg je optužila da se oglušuje o njene zahtjeve za prava životinja. Osim toga, ona je veliki kritičar imigrantske politike u zemlji.

Kako je objasnila u svom pismu, koje je uputila Sarkozyju lično,  njena odluka o kandidaturi donesena je, djelimično, i zbog toga što  je on "doživio kao glupaču",  s obzirom na to da nije ispunio ni jedno od obećanja koja joj je dao, a koja se tiču zabrane tradicionalnog muslimanskog načina klanja životinja.

Njen zahtjev  bio je da se životinjama, prije nego što im grla budu prerezana, daju anestetici, a, kako je objasnila, na tome će istrajati i u svojoj predsjedničkoj kampanji koja bi, ako ne odustane, trebalo da počne za manje od dvije godine. 

Javnu podršku u borbi za predsjedničko mjesto Bardot je već dobila i od predsjednika francuskih "zelenih" Antoinija Vehtera, koji smatra da ne postoji bolja osoba koja bi se borila za ciljeve kakve i sami zastupaju.

Ali, prava životinja nisu jedini razlog zbog kog  se Brigitte Bardot upuštala u javne okršaje sa predsjednikom Sarkozyjem, čiju je suprugu Carlu Bruni  prošlog mjeseca nazvala "lijepom, ali loše vaspitanom ženom". 

Njezine stavove o problemima imigranata u Francuskoj svjetski  mediji su često  prenosili, zbog čega je svojevremeno bila prozvana  da  "širi poruke rasizma i netrpeljivosti". 	Na "nišanu" su joj se našli i homoseksualci.
Osim francuske politike, koja kod Brigitte Bardot izaziva bijes, ona se  2008. godine osjetila pozvanom da komentariše američke kandidate za predsjednika i za članove Kongresa. 

Tada je "žrtva" bila guverner Aljaske Sarah Palin, kako ju je Bardot opisala - "nepopravljivo glupa Sarah". Iste  godine na sudu je kažnjena sa 15.000 funti za širenje - kako je navedeno -  "rasne mržnje svojim pisanjem o tome da muslimani uništavaju Francusku".

Uprkos povremenim osudama javnosti, Brigitte Bardot u Francuskoj nikada nije bila omražena, navode agencije.