Svijet
0

Brigadir Šare ne zna za zločine u Medačkom džepu

FENA
Zapovjednik 111. brigade Hrvatske vojske u akciji Medački džep Svetko Šare izjavio je danas u nastavku suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da nije bilo paralelne linije zapovijedanja te da ne zna za kršenja ratnog prava i zločine za koje je, tvrdi, čuo samo iz medija.

Svjedok je izjavio da su zapovijedi u akciji bile izdane na temelju zakona i ostalih vojnih propisa te da, po njegovu saznanju, nije bilo paralelnog zapovijedanja.

Kazao je da mu nitko osim Ademija nije izdavao zapovijedi te da nije imao nikakvu vezu s Glavnim stožerom (GS), iako mu je predočena Ademijeva zapovijed da brigada mora imati stalnu vezu s Operativnim centrom GS.

Rekao je da su zapovjednici izvješća o kršenju zakona i prijestupima trebali prijaviti neposredno nadređenima, a oni zapovjedniku zbornog područja Ademiju, no tvrdi da nije čuo za ikakve prijave o nepravilnostima i nezakonitostima počinjenim u akciji.

Da će se krenuti u akciju saznao je od Ademija tri ili četiri dana prije njezina početka.

Kazao je da su tijekom akcije u zapovjedništvu zbornog područja održana dva ili tri sastanka koja je vodio Ademi i na kojima su bili Norac, Željko Sačić iz specijalne policije i uži dio zapovjedništva.

Na sastancima su, kaže, razgovarali o stanju na bojištu i dogovarali međusobnu suradnju i koordinaciju, a iz tih razgovora je zaključio da je Ademi zapovijedao i specijalcima MUP-a.

Izjavio je da niti je znao niti čuo za Sektor 1 kojim je, po optužnici, zapovijedao Norac. "Znam samo za izdvojeno zapovjedno mjesto 9. gardijske brigade u Bilaji", kazao je Šare koji je u akciji sudjelovao do 14. rujna, nakon čega je otišao na školovanje u Zagreb.

No, obrana je predočila dokument iz kojega je vidljivo da je i tri dana kasnije izdavao zapovijedi za brigadu, ali svjedok je rekao da se toga ne sjeća te ponovio da je otišao 14. rujna.

Optuženi Ademi je neistinitim ocijenio dio svjedokova iskaza u kojem se tvrdi da je on vodio akciju, zapovijedao specijalnom policijom i da je svjedok samo od njega dobivao zapovijedi.

Nadalje je ustvrdio kako je svjedok s gospićkog područja otišao tek 20. rujna te je prešutio da su na sastancima u zbornom području bili i admiral Davor Domazet i general Mladen Markač, a nakon operacije i pomoćnici ministara.