Svijet
0

Brežnjev pružio tajnu podršku Nixonu za vrijeme afere "Watergate"

FENA
Tokom trajanja afere "Watergate", koja je na kraju dovela do smjene Richarda Nixona s dužnosti američkog predsjednika, prema dokumentima State Departmenta objavljenim ove sedmice tadašnji sovjetski predsjednik Leonid Brežnjev Nixonu je poslao tajnu poruku podrške.

Brežnjev je napisao kako je uvjeren da američki predsjednik "neće pokleknuti pod pritiskom". Poruku je Nixonu prenio tadašnji sovjetski ambasador u Washingtonu Anatolij Dobrinjin.

U bilješkama koje prethode poruci Dobrinjin je zapisao kako je sovjetski predsjednik Nixonu predlagao da pokuša "održati samokontrolu i snagu" u vođenju vanjske politike.

Moskva je u početku pridavala vrlo malu pažnju aferi Watergate, ali je, piše Dobrinjin, skandal sve više dobivao na težini te je izbio na površinu, a sovjetski se Politbiro zabrinuo da bi takav razvoj događaja mogao narušiti u to vrijeme poboljšane odnose između SAD-a i SSSR-a, napisao je Dobrinjin u bilješkama.

"Bez sumnje, postoje neke osobe, ne samo u Sjedinjenim Državama, koje pretpostavljaju da Richard Nixon neće biti u stanju podnijeti pritisak te da će se pod njim slomiti", poručio je tada Brežnjev Nixonu, prema bilješkama Dobrinjina. "No, drago nam je što možemo primijetiti da nemate namjeru pružiti im to zadovoljstvo."

Nixon mu je, prenosi Hina, polagano odgovarajući, rekao kako želi zahvaliti Brežnjevu "na činjenici da je, možda, i jedini među čelnicima drugih zemalja, uključujući i zemlje saveznice, pronašao jednostavne ljudske riječi kojima mu želi iskazati svoju podršku i podići moral", napisao je Dobrinjin u svojim bilješkama.