Svijet
18

Brexit bi Britaniju mogao koštati 73 milijarde eura godišnje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Brexit bi Ujedinjeno Kraljevstvo mogao ostaviti bez čak 66 milijardi funti ili oko 73 milijarde eura godišnje, stoji u vladinim dokumentima, a prenosi The Times.

U najmanju ruku, ukoliko prema EU ne bude određenih ustupaka, godišnji gubitak državnog novca iznosio bi najmanje 38 milijardi funti ili 42 milijarde eura.

Spomenuti dokumenti sadrže upozorenje državnih ministara da bi napuštanje jedinstvenog tržišta i prelazak na pravila Svjetske trgovačke organizacije "odnijelo" između 5,4 posto i 9,5 posto BDP-a u narednih 15 godina.

Crnu budućnost predvidjela je kontroverzna studija koju je prezentovao kancelar George Osborne još u vrijeme prije referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Političari koji žele "mekši" izlazak iz Evropske unije traže da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u okviru tržišta EU, što bi uzrokovalo manju finansijsku štetu.

Premijerka Theresa May i sekretar David Davis trenutno se nalaze pod velikim pritiskom u jeku aktiviranja Člana 50 koji će i formalno pokrenuti proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.