Na Facebooku podrška porodici
0

Breivikova majka još uvijek u nevjerici i šoku

Sarajevo-x.com
Majka Andersa Behringa Breivika, teroriste koji je priznao da je počinio dva odvojena napada u Oslu i otoku Utoya, je šokirana i uništena i ne može da shvati da je njen sin uradio tako stravične stvari, izjavio je tužitelj.

Tužitelj Paal-Fredrik Hjort Kraby je rekao kao je Breivikova majka ispitana nedugo nakon napada 22. jula, kada je ubijeno 77 ljudi.

"Ona ne razumije da je njen sin bio u stanju uraditi nešto takvo", rekao je Kraby za švedske novine Expressen, dodajući da joj je bila ponuđena pomoć psihologa.

Breivik (32), desničarski ekstremista, koji je priznao da je ubio 69 mladih ljudi na otoku Utoya i osmoro u Oslu kada je aktivirao automobil bombu, rekao je kako je to uradio da "spasi Norvešku i zapadnu Evropu da ih ne preuzmu muslimani". Za ovo zlodjelo bi mogao biti osuđen na 30 godina zatvora.

Na društvenoj internet mreži Facebook se pojavilo i nekoliko grupa koje podržavaju Breivikovu majku.

Članovi jedne od njih podržavaju krvnikovu majku i porodicu, a ima ih više od 70.000 članova.

"Vi biste također trebali znati šta mislimo o vama. Vi ste također žrtve, jedni ste od onih koji moraju biti tretirani s više pažnje, ljubavi i ozbiljnosti", poručili su majci Norvežanina.

Otac teroriste Jens Breivik (76), koji nije imao kontakt s njim 15 godina, izjavio je za norveški kanal TV2 da nikad nije htio da ponovo vidi sina i da se Anders trebao ubiti.

U međuvremenu, Breivikov Twitter profil su preuzeli hakeri u Norveškoj, koji se predstavljaju kao "Anonimna Norveška".

"Želimo da se Anders zaboravi. Nazivati ga čudovište i manijak također ne ide, mediji bi ga trebali jednostavno oslovljavati sa jedno veliko ništa", napisali su hakeri na Breivikovom Twitter profilu.

"Ovaj Twitter profil će uskoro biti izbrisan. Zaboravite Andersa", dodali su hakeri.