Htio da ga smatraju monstrumom
0

Breivik želio protjerivanje Albanaca s Kosova

Sarajevo-x.com
Andres Behring Breivik
Andres Behring Breivik
Anders Behring Breivik, Norvežanin koji je bio blizak krajnjoj desnici i koji je u dva odvojena napada u Oslu i okolici ubio najmanje 92 ljudi u petak, navodno se zalagao i za protjerivanje albanskih muslimana s Kosova.

Njegov advokat je izjavio kako je on priznao odgovornost za pokolj, te da tvrdi da nije imao pomagača.

"On priznaje djela", rekao njegov advokat Geir Lippestad norveškoj televiziji NRK. On je objasnio kako zna da je to okrutno, ali da je morao dovršiti svoju borbu, Lippestad.

Breivik je očigledno dobro bio informisan i šta se dešava u ostatku Evrope i svijeta, a za protjerivanje Albanaca se zalagao u manifestu koji je napisao.

U u manifestu je napisao kako ga je iznerviralo uplitanje norveške vlade u NATO-ovo bombardiranje Srbije tokom "Kosovske kampanje". Prema pisanju nekih medija, on je navodno napisao i da su "pogrešno napadana naša srpska braća, koja su htjela istjerati islam, vraćanjem albanskih muslimana u Albaniju".

Dokument od 1.500 stranica je objavljen na internetu, a iz njega se može vidjeti da je napad planirao još od jeseni 2009. godine. U manifestu Breivik govori o terorizmu kao o "sredstvu za buđenje masa" i piše kako očekuje da će ga smatrati "najvećim monstrumom od Drugog svjetskog rata".

Tekst je napisan na engleskom jeziku, a potpisan je sa "Andrew Brewick, komandant vitezova pravednika". Međutim, u jednom dijelu teksta je potvrdio kako je Norvežanin, te da se zove Andres Behring Breivik.