Suđenje u Oslu
0

Breivik: Tvrdnje o neuračunljivosti su laž

SRNA
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Norvežanin Anders Behring Breivik rekao je danas u sudnici u Oslu da je psihijatrijski izvještaj u kojem je proglašen za neuračunljivog "laž", nakon što je priznao ubistvo 77 ljudi.

Breivik je rekao da su njegovi argumenti "potpuno logični" i da "ne postoji ni najmanja mogućnost da će biti proglašen za ludog", prenio je BBC.

   Norveški stručnjaci dali su dva oprečna izvještaja o njegovoj uračunljivosti, a sud treba da utvrdi da li će Brejvik biti poslat u zatvor ili psihijatrijsku ustanovu.

   Breivik priznaje da je ubio 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoya, ali odbija krivičnu odgovornost.

   Dopisnici javljaju da su dokazi koji se danas iznose pred sudom ključni, jer će odrediti vrstu daljeg Breivikovog pritvora. Petočlano sudsko vijeće donijeće presudu o njegovoj uračunljivosti u julu.

   Breivik je odbacio psihijatrijski izvještaj u kojem je rečeno da pati od paranoidne šizofrenije i prihvatio drugi izvještaj u kojem se navodi da on može da odgovara za svoje postupke.

   "Ja nisam opisan u tom (prvom) izvještaju. Sve što sam izložio je sasvim logično. Ne vidim ni najmanju mogućnost da budem proglašen za neuračunljivog", rekao je optuženi.
   On je rekao u obraćanju sudu da psihijatri koji su sastavili prvi izvještaj nisu shvatili da je on namjerno suzbijao svoja osjećanja tokom pripremanja napada.

   Brejvik je ranije rekao da bi kazna slanja u psihijatrijsku ustanovu bila gora od smrti i da bi "učinio sve" da to spriječi.

   Danas je svjedočio i Eivind Dahl Thoresen , 26-godišnji student prava, koji je preživio eksploziju bombe u centru Osla, iako ga je detonacija odbacila i oborila dok je razgovarao mobilnim telefonom.