Osuđen na 21 godinu zatvora
2

Breivik se neće žaliti na presudu

FENA
Anders Breivik
Anders Breivik
Norveški masovni ubica Anders Bering Breivik odbacio je u petak kaznu od 21 godine zatvora na koju je osuđen, ocijenivši da je sud u Oslu "nelegitiman", ali je dodao da neće uložiti žalbu na presudu.

"Ja ne priznajem ovaj sud, zato što vam je mandat dodijeljen od političkih stranaka koje podržavaju multikulturalizam", kazao je ubica.

AFP je javio da je serijski ubica dodao da "istovremeno ne želi da uloži žalbu na presudu", jer bi na taj način "legitimizirao sud".

"Želio bih da zaključim sa izjavom žaljenja. Želio bih da se izvinim svim militantnim nacionalistima u Norveškoj i Evropi što nisam ubio više ljudi", kazao je Breivik, prije nego što je njegov mikrofon isključila vidno iznervirana predsjedajuća sutkinja Venche Elizabeth Arnzen.

"Nije poenta u tome da se obraćate bilo kome izvan ove sudnice. Treba da se obraćate meni. Postavila sam vam pitanje. Protumačila sam da ste kazali da će vam trebati vrijeme da razmotrite pitanje", kazala je Arnzen.

"Neće mi biti potrebno vrijeme da razmotrim pitanje", prkosno je odgovorio Breivik.

Breivik (33), koji je proglašen mentalno zdravim i osuđen na najmanje deset, a najviše 21 godinu robije za ubistvo 77 ljudi u julu prošle godine u Norveškoj, bio je nervozan dok je slušao opis masakra koji je počinio na ostrvu Utoya, a oči prisutnih u sudnici punile su se suzama.

Norveški zakon ne predviđa smrtnu kaznu niti doživotnu robiju, i kazna od 21 godinu zatvora je maksimalna kazna u toj zemlji. No, osuđenici koji se i po isteku te kazne smatraju opasnim po društvo, mogu se zadržati u zatvoru bez ograničenja, i to produžavanjem kazne za po pet godina.

U Breivikovom slučaju, sudije će, kako je navedeno, svake treće godine procjenjivati da li je on opasan po društvo i na osnovu toga će odlučivati o dužini njegove kazne, koja će trajati minimalno 10, a maksimalno 21 godinu, ali i duže ako treba.

Zatvorsku kaznu želio je ne samo Breivik, koji je rekao da se neće žaliti ukoliko mu se izrekne takva presuda, ali da će se žaliti ako ga proglase neuračunljivim.