Profil manijaka iz Norveške
0

Breivik: Protivnik imigracije i kršćanski fundamentalista

FENA
Norvežanin Anders Behring Breivik, za koga se sumnja da je odgovoran za smrt najmanje 92 osobe u bombaškom napadu u centru Osla i pucnjavi na ostrvu Utoja, bio je član opozicione Partije progresa, druge po veličini parlamentarne stranke i, kako navode mediji, pripada desničarskim krugovima, protiv je multikulturalnosti i imigracije.

Policija je saopćila da se osoba koja je uhapšena pod sumnjom da je u petk pucala u kampu podmlatka vladajuće Radničke partije može opisati kao kršćanski fundamentalista.

Šef nacionalne policije Svenung Sponheim izjavio je da informacije koje je Breivik objavio na društvenoj mreži Facebook ukazuju da ima političke stavove desničarski usmjerene i antimuslimanski nastrojene, ali da tek treba da se utvrdi da li je to bio motiv napada.

Lider podmlatka Partije progresa Ove Vanebo je u izjavi za norvešku TV2 rekao da je Breivik bio aktivan član te antiimigracione stranke početkom prošle decenije, ali da je istupio iz stranke, pošto su njegova stanovišta postala ekstremna.

Televizija TV2 je javila da Breivik pripada "desničarskim krugovima" u Oslu, kao i da je 2008. godine upisan u članstvo lokalne masonske lože, ali da nema svježijih podataka o tome da li je i dalje "slobodni zidar".

Visoki plavokosi i plavooki Breivik je na svojoj Facebook stranici naveo da je kršćanin i konzervativac, samac, zainteresovan za lov i igrice poput "World of Warcraft" (Svijet rata) i "Modern Warfare 2" (Moderni ratovi). Često je učestvovao i na forumima na kojima su zastupljena fundamentalistička stanovišta, u kojima se napadaju multikulturalnost i islam.