Teža i veća od prethodne
0

Breivik pripremio još jednu bombu za napad

FENA
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik, autor dva ubilačka napada izvedena 22. jula u Norveškoj, pripremio je još jednu bombu, težu od jedne tone i veću od one koja je razorila sjedište norveške vlade, objavila je u srijedu državna televizija NRK.

Televizija je, pozivajući se na anonimne vojne izvore, izvijestila da je bomba pronađena na farmi koju je Behring Breivik unajmio i koja se nalazi 140 kilometara sjeverno od Osla, teška između 1 i 1,5 tone i spremna za korištenje.

Policija je 27. jula saopćila da je pronašla i uništila eksploziv uskladišten na jednoj osamljenoj farmi, ali nije precizirala o kojoj se količini radi ni u kojem su stadiju pripreme, prenijela je agencija AFP.

Breivik, koji je davno planirao napade, unajmio je tu farmu prije nekoliko sedmica, zvanično da uzgaja povrće, ali vjerovatnije je da je to učinio kako bi mogao kupovati hemijsko gnojivo a da ne izaziva sumnju.

Centrala za nabavku poljoprivrednih proizvoda je saopćila da mu je početkom maja dostavila šest tona gnojiva, što je moglo biti upotrijebljeno za izradu bombi.

Nakon napada koji je izveo automobilom bombom, otvorio je vatru na jedan skup mladih na otoku Utoya, četrdesetak kilometara udaljenom od Osla, i ubio 69 osoba.

Prilikom saslušanja, ovaj 32-godišnji ekstremist je priznao da je imao i "druge mete" u glavi, ali nije potvrdio informacije iz medija prema kojim je htio napasti kraljevsku palaču i sjedište laburističke stranke na vlasti u zemlji.

Trenutno u pritvoru jednog zatvora s visokim osiguranjem blizu Osla, Breivik je priznao da je autor dva napada i da je djelovao sam.