Optuženik tvrdi da ga ismijavaju
269

Breivik po 17 sati igrao "World of Warcraft", tužioci traže vezu

Klix.ba
Incident u sudnici (Foto: Arhiv/AFP)
Incident u sudnici (Foto: Arhiv/AFP)
U nastavku suđenja Andersu Breiviku, Norvežaninu koji je prošle godine hladnokrvno ubio 77 mladih ljudi, tužioci su pokušali dokazati da je na njega veliki utjecaj imalo igranje igrice "World of Warcratf".

Tužioci su pokušali navesti desničarskog ekstremistu da opiše svoju predanost ovoj online igrici, kako bi našli vezu između napada i strasti prema igrici.

Međutim, Breivik je odbio govoriti o tome. Insistirao je na tome da igranje igrice "World of Warcraft" nema nikakve veze sa događajima 22. jula.

"Tužioci me samo žele ismijati", dodao je. U jednom od ranijih svjedočenja Breivik je kazao da je čitavu 2006. godinu posvetio igranju igrice, čija je radnja smještena u srednji vijek, a u kojoj se na početku bira rasa koju će njegov lik predstavljati.

Igrica se ne smatra nasilnom, a Breivik je potvrdio da je znao provesti i po 17 sati dnevno igrajući je. Tužioci su iznijeli dokaze da je 33-godišnji optuženik "World of Warcraft" intenzivno igrao samo nekoliko mjeseci prije nego što je ubio 77 osoba.

Tužilac je kasnije izjavio da je samo namjeravao rasvijetliti neke neodoumice u vezi sa kontardiktornim izjavama, a ne dokazivati da je igrica "krivac" za događaje.

Naime, Breivik je izjavio da je 2007. godine napisao svoj manifest u kojem detaljno otkriva mržnju prema multikulturalnosti. Istovremeno je izjavio da je te godine non-stop igrao "World of Warcraft".