Vidi sebe kao generala
0

Breivik planirao napasti i kraljevsku palatu

Sarajevo-x.com
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik, počinitelj monstruoznih zločina u Norveškoj, planirao je napasti kraljevsku palatu i sjedište laburističke stranke, kao i druge lokacije koje su direktno vezane za vladu.

Navodno je Breivik priznao svoje planove tokom desetosatnog policijskog ispitivanja, piše Verdens Gang.

Glasnogovornik policije Pål-Fredrik Hjort Kraby izjavio je da je Breivik već imao zacrtane mete za sljedeće terorističke napade, ali ih nije mogao sprovesti zbog logističkih problema.

Novine navode da je kraljevska palata bila jedna od mogućih meta zbog svoje simboličke važnosti. Sjedište laburista Breivik je namjeravao napasti jer tu stranku smatra odgovornom za izgradnju multikuluralnog društva, koji ovaj masovni ubica prezire.

Na konferenciji za novinare održanoj u subotu rečeno je da je Breivik i više nego spreman da objasni svoje postupke, a njegov advokat Geir Lippestad kazao je da njegovo percipiranje realnosti nije kao kod drugih ljudi.

"On i dalje sebe vidi kao velikog generala koji je u ratu protiv muslimanske invazije Evrope", kazao je Lippestad.

U međuvremenu kruže glasine da norveške vlasti u Švedskoj traže dvije osobe koje su povezane sa Breivikom. No, ovo nije potvrdila ni norveška ni švedska policija.

U napadima u centru Osla te na otoku Utoeya Breivik je ubio 77 ljudi prošlog petka. Svoj monstruozni zločin odmah je priznao.