Svijet
0

Breivik odustao od ekstremističkog pozdrava

SRNA
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Anders Behring Breivik (Foto: AFP)
Anders Behring Breivik, optužen za masakr 77 osoba prošle godine u Norveškoj, danas, četvrtog dana suđenja, prvi put nije pozdravio sudije i prisutne uzdignutom pesnicom, što simbolizije pozdrav među ekstremnim desničarima.

Breivikov advokat Geir Lippestad jučer je saopštio da je od svog klijenta tražio da odustane od ovog gesta - pozdrava pesnicom desne ruke, jer to predstavlja provokaciju za porodice žrtava i preživjelih.

Optuženi se danas nekoliko minuta konsultovao sa članovima njegove odbrane prije nego što je zauzeo svoje mjesto.

Nakon što je Breivik jučer sudu saopštio da se u afričkoj državi Liberiji 2002. godine sreo sa srpskim nacionalistom čije ime nije želio da kaže, pažnju britanskih medija sada izaziva Breivikova veza sa ultranacionalistima u Britaniji.

Breivik je samo nekoliko dana prije masakra 22. jula poslao mailove dvojici članova Britanske nacionalne partije - Phillipu Kimberleyju and Leeu Millardu, koji će ovog mjeseca biti kandidati te stranke na lokalnim izborima u gradovim Nuneaton i Bedworth.

U Britanskoj nacionalnoj partiji tvrde da su Breivikovi mailovi imali neke veze sa njegovim manifestom, ali da su poruke odmah izbrisane. 

 Alwyn Deacon, regionalni koordinator te stranke, izjavio je za da dvojica njihovih kandidata nikada nisu srela Breivika, kao i da je on do njihovih mail adresa došao vjerovatno putem Facebooka.
Breivik je jučer izjavio da postoje samo dva moguća ishoda njegovog suđenja: puštanje na slobodu ili smrtna kazna.

Desničarski ekstremista bi, ukoliko bude proglašen mentalno zdravim, mogao da dobije kaznu od 21 godine zatvora, koja bi se zatim mogla produžavati na neograničeno vrijeme ukoliko on i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

 Ukoliko bude zaključeno da nije mentalno zdrav, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu, možda i doživotno.