Svijet
0

Breivik kaže da je djelovao sam

FENA
Norveška policija saopćila je danas da Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je priznao da je izveo bombaški napad u Oslu i pucnjavu na ostrvu Utoja, tvrdi da je djelovao samostalno, dok policija nastavlja da ispituje ove navode.

"On kaže da je djelovao samostalno, ali policija mora da provjeri sve što on kaže. Neki od očevidaca pucnjave na ostrvu naveli su nas da posumnjamo da li je u pitanju bio jedan ili više napadača", rekao je šef norveške policije Svejnung Sponheim.

On je kazao da policija nema drugih osumnjičenih za najgori masakr koji je u Norveškoj počinjen od Drugog svetskog rata, u kojem je najmanje 92 ljudi izgubilo život, a 97 osoba povrijeđeno, javio je Reuters.

Sponhejm je, također, rekao da se i dalje traga za stradalima u ministarstvima koja su pogođena u eksplozijama u Oslu i da se nastavlja potraga za nestalima nakon pucnjave na ostrvu.

U međuvremenu, na Internetu je otkriven elektronski dokument od 1.500 strana, čiji je autor, kako se smatra, Breivik, a u kojem se vidi da su stravični napadi od petka izvedeni nakon pažljivih priprema koje su trajale skoro dvije godine. Autor u tom tekstu objašnjava kako je od jeseni 2009. počeo da se bavi poljoprivredom kako bi pripremio napade i imao uvjerljivo pokriće ukoliko bude uhapšen zbog kupovine i krijumčarenja eksploziva i sastojaka eksploziva - đubriva.

"Proglasit će me najvećim monstrumom od Drugog svjetskog rata", napisao je autor.

U okviru istrage o ovom slučaju, policijski forenzički timovi pretražuju malo imanje oko 160 kilometara sjeverno od Osla, koje je Breivik iznajmio prije dva meseca, ali su odbili da iznose detalje o ovoj operaciji.

Breivik je u maju od jedne kompanije kupio šest tona đubriva, a poznato je da mnoge vrste đubriva sadrže supstancu koja može da se upotrijebi kao jedan od glavnih sastojaka snažnih eksploziva.

Policija u Oslu nije potvrdila medijske izveštaje o tome da je u napadu u norveškoj prijestonici upotrebljena bomba načinjena od đubriva, poput vrste koja je upotrebljena u bombaškom napadu iz 1995. godine u Oklahoma Sitiju, kada je stradalo 168 ljudi.