Završeno saslušanje
0

Breivik kazao da je želio spasiti Evropu od islama

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Saslušanje Andersa Behringa Breivika, koji je u dva odvojena napada u Norveškoj ubio 93 osobe, završeno je nakon 35 minuta, javlja AP. Breivik je pripremio govor u sudnici o stravičnim ubistvima 93 nevinih osoba u Oslu i na ostrvu Utoya.

Breivik je na sudu rekao da je njegova akcija imala za cilj da spasi Evropu od islama. Po riječima sudije, on je rekao da je želio da osujeti dalje regrutovanje članova laburističke stranke, koju krivi za "masovni uvoz muslimana."

Norveški fanatik pojasnio je na sudu da je suština napada na podmladak Laburističke partije bila da se onemogući dalje regrutovanje u ovu stranku i da se time prenese jasna poruka narodu.

On je napade nazvao marketinškim potezom kako bi skrenuo pažnju na svoj manifesto koji poziva na revoluciju, kojom bi muslimani bili protjerani iz Evrope.

Breivik je priznao da je u cijelom poduhvatu sarađivao sa "još dvije ćelije", rekao je sudija Kim Heger. On je dodao da će Breivik vrijeme u pritvoru provesti u samici, a bit će mu zabranjene novine, posjete, osim advokata, kao i dobijanje i pisma.

Sudija Hager odbio je njegov zahtjev za javnim saslušanjem, tokom kojeg je želio kazati svoje antimuslimanske stavove i pozvati na revoluciju.

Breivik je doveden na sporedni ulaz, kroz podrum do sale za suđenje, gdje ga je saslušavao sudija, koji treba da odluči o istražnom pritvoru.

"Optuženi je u ponedjeljak rekao neke stvari za koje će biti potrebna dodatna istraga, odnosno da je sarađivao sa još dvije ćelije", rekao je Heger na konferenciji za novinare, podsjećajući da je Breivik ranije rekao da je radio sam.

Ispred Suda se okupio veći broj građana koji su vikali "izdajico", "ubico", kada je došlo vozilo s optuženikom.

Uobičajeno je u Norveškoj da se uhapšeni drži do četiri sedmice u istražnom zatvoru, ali je policija, zbog težine zločina, zatražila da se napravi izuzetak i pritvor produži na osam sedmica kako bi se dobilo više vremena za rasvjetljavanje pozadine zločina, što je sudija to i odobrio.