Nastavljeno suđenje
0

Breivik: Izveo sam spektakularan napad, ponovio bih sve to

SRNA
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Behring Breivik, optužen za ubistvo 77 osoba u Norveškoj, izjavio je danas na suđenju da bi "sve učinio ponovo".

"Izveo sam najspektakularniji i najsofisticiraniji napad u Evropi još od Drugog svjetskog rata. Učinio bih sve to ponovo. Moj čin je baziran na dobru, a ne na zlu", rekao je Breivik, koji je, kao i jučer po ulasku u sudnicu u Oslu uputio desničarski pozdrav, pošto su mu uklonjene lisice.

Breivikovo izlaganje drugog dana suđenja, bilo je odgođeno za tridesetak minuta jer je zatraženo i usvojeno izuzeće jednog člana sudskog vijeća, zbog toga što je prošle godine na Facebooku napisao da bi Breivika trebalo osuditi na smrtnu kaznu. 

Thomas Inderboe , jedan od troje građana u petočlanom vijeću, priznao je da je to uradio, a nakon što su se obje strane složile da bi trebalo da bude izuzet njegovo mjesto je popunila zamjena.

Osim dvoje profesionalaca, u vijeću su i troje sudija porotnika, običnih građana. 

"Iako se u Norveškoj ne izriče smrtna kazna, ove izjave su umanjile povjerenje u njegovo prosuđivanje", objasnila je sudija Wenche Elizabeth Arntzen koja predsjedava sudskim vijećem.

Breivik (33) je jučer, prvog dana suđenja,  rekao da je djelovao u samoodbrani i da ne priznaje norveški sud.
On je priznao da je počinio napade ali se izjasnio da nije kriv za terorizam i masovno ubistvo ističući da je ubistva počinio kako bi zaštitio Norvešku od multikulturalizma i islama. 

Ranije je rekao da je svojim napadima želio da kazni "izdajnike" čija proimigrantska politika doprinosi prljanju norveške krvi. 

Suđenje bi trebalo da traje deset sedmica, a za to vrijeme sud mora da donese presude o njegovoj odgovornosti i uračunljivosti.