Norveška
3

Breivik će u svakom slučaju biti smješten u zatvor

FENA
Anders Breivik
Anders Breivik
Anders Behring Breivik, kojem se sudi za smrt 77 osoba koje je ubio prošle godine u Norveškoj, bit će smješten u zatvor čak i ako bude proglašen krivično neodgovornim i osuđen na smještaj u psihijatrijskoj ustanovi, objavile su u četvrtak novine Verdens Gang na svojoj internetskoj stranici.

Budući da nijedna norveška psihijatrijska ustanova nije ocijenjena dovoljno sigurnom da prihvati Breivika u slučaju da bude proglašen oboljelim od psihoze, zatvor visoke sigurnosti u Ili trenutno priprema jedno od svojih krila i pretvara ga u mini bolnicu, pišu ove novine.

"Pripremamo psihijatrijsku bolnicu visoke sigurnosti u Ili", izjavio je za novine pomoćnik ministra zdravlja Robin Koss.

Dok čeka presudu, Breivik je već u zatvoru u Ili, blizu Osla.

Ovaj 33-godišnji ekstremist ubio je 22. jula 77 osoba, većinom maloljetnika, kada je aktivirao bombu ispred sjedišta norveške vlade u Oslu, a zatim otvorio vatru u ljetnom kampu laburističke omladine na otoku Utoeya.

Prvo zvanično mišljenje specijalističke komisije je bilo da je mentalno zdravlje optuženika psihotično, čemu se suprotstavila druga specijalistička komisija i sada je to centralno pitanje na suđenju.

Ako bude proglašen krivično neodgovornim, Breivik bi mogao biti osuđen na psihijatrijski zatvor, potencijalno doživotni. Ako bude proglašen krivim, dobio bi 21 godinu zatvora. Kazna bi mogla biti produžena onoliko dugo koliko se bude smatralo da je Breivik opasan.

Suci će riješiti ovo pitanje u presudi koja se očekuje 20. jula ili 24. augusta.