Rio de Janeiro
0

Brazilska policija zaplijenila 40 tona marihuane

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Brazilske snage sigurnosti zaplijenile su 40 tona marihuane, 150 kilograma kokaina i veliku količinu oružja i streljiva u akciji protiv narkobandi u jednom od njihovih uporišta u Rio de Janeiru, saopćila je policija.

Operacija oko 2.600 pripadnika policije i vojske provedena je u nedjelju pred zoru u sirotinjskoj faveli Complexo do Alemao, gdje se krije nekoliko stotina krijumčara droge, prenio je BBC.

Prema saopćenju policije, zaplijenjena marihuana, u paketima za isporuku, pronađena je u nekoliko kuća u naselju Grota. Kriminalcima je prethodno postavljen ultimatum da se predaju do zalaska sunca u subotu ili će uslijediti napad.

Nakon višesatne operacije u nedjelju i detaljne pretrage kuća, policija je saopćila da je preuzela kontrolu nad tom četvrti.

Američki dnevni list The New York Times prenosi da je policija pritvorila dvadesetak ljudi, iako je imala više od 100 naloga za hapšenje, a prema navodima stanovnika mnogi kriminalci su napustili grad nekoliko dana ranije.

"Pobijedili smo. Donijeli smo slobodu stanovnicima Alemaoa", izjavio je načelnik vojne policije u Rio de Janeiru Mario Sergio Duarte. Iako su zauzeli teritorij, Duarte kaže da to ne znači da neće imati sukobe s članovima narkobandi koji još tu žive.

Načelnik gradske policije Jose Mariano Beltrame upozorio je da pobjeda u nedjelju ne smije biti preuveličavana. "Ovo je bitka u okviru većeg rata. Dobili smo bitku, ali još nismo dobili rat. Misija će biti nastavljena", citirao je Beltrama NYT.

Gradonačelnik Eduaredo Paes rekao je da policija "vraća grad građanima".

Operacija je provedena nakon sedmica sukoba snaga sigurnosti i narkodilera u nekoliko četvrti Rio de Janeira, u kojima je stradalo najmanje 45 ljudi.

Osumnjičeni trgovci droge pobjegli su u Alemao iz favele Vila Cruzeiro, koju je policija zauzela početkom sedmice.

Narko karteli su desetljećima kontrolirali brazilska naselja, stvarajući gradove-države, a to im je uvelike olakšala velika korumpiranost političara i policijskih službenika.

Brazilske vlasti do Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. i Olimpijskih igara 2016. žele preuzeti kontrolu u nekoliko četvrti grada od narkotrgovaca, uz raspoređivanje do sada neviđenih sredstava i snaga reda. U Riju gotovo dva miliona stanovnika živi u više od hiljadu favela.