Rio de Janeiro
0

Brazilska policija ubila deset krijumčara droge

FENA
Brazilska policija izvijestila je kako je u ponedjeljak u sirotinjskoj četvrti (slum) Rio de Janeira ubila najmanje deset krijumčara droge.

Policajci su u 'slum' upali kako bi vratili ukradeni kamion, a nakon što su se našli opkoljeni naoružanim pripadnicima bandi, pozvali su pojačanje, uključujući i dva policijska helikoptera.

"Bila je to operacija vraćanja ukradenog dobra, a policajci su se našli pod vatrom", izjavila je dužnosnica civilne policije Rio de Janeira Renata Nunes.

Svakodnevni sukobi između policije i naoružanih bandi, koji nadziru na stotine 'slumova', čine Rio jednim od najopasnijih velikih svjetskih gradova.

Policija rutinski izvještava kako su ubijeni u njezinim akcijama sumnjivci za krijumčarenje droge, a aktivisti za ljudska prava optužuju policiju za brutalnost i brojne egzekucije, budući da u sukobima često stradaju i nedužni civili, javio je Reuters.

Policija je u ponedjeljak navečer suzavcem rastjerala članove obitelji i prijatelje ubijenih i ranjenih koji su se okupili ispred bolnice gdje su tijela prevezena. U sukobima je ranjen najmanje jedan policajac.

Prošle godine, prema policijskim izvještajima, u Riju je ubijeno 1.330 osumnjičenika, što je 25 posto više nego godinu ranije.